Chủ Nhật, 14 tháng 6, 2009

"Quỳ hoa bảo điển"

Tiếp theo 2 phần trước :  
Hòa bình và khoan dung
Chiến sĩ bảo vệ tự do

I believe that banking instutions are more dangerous to our liberties than standing armies
THOMAS JEFFERSON,tác giả bản Tuyên ngôn Độc lập,thổng thống thứ 3 của Hoa Kỳ

Ai đọc Tiếu ngạo giang hồ của Kim Dung đều biết “Quỳ hoa bảo điển” (và biến thái của nó là “Tịch tà kiếm phổ”) là một bí kíp võ công siêu phàm kỳ dị, nếu luyện được có thể làm những chuyện kinh thiên động địa, trở thành thiên hạ vô địch. Nhưng muốn luyện được nó, phải trả một cái giá ngặt nghèo : tự cung (tự thiến mình). Nó là sản phẩm của các kỳ nhân say mê võ học, những người này biết nó sẽ đem đại họa cho giang hồ nên cẩn thận giấu kín không cho ai biết. Nhưng mọi chuyện trên đời hễ cái gì quý hiếm thì dù giấu kín đến đâu, chỉ cần có tin tức mong manh, thiên hạ sẽ biết cách tìm ra.Cuối cùng trên giang hồ cũng có 3 người luyện được. Đó là Đông Phương Bất Bại, Nhạc Bất Quần và Lâm Bình Chi. Nhạc Bất Quần tham vọng quyền lực vô biên che giấu dưới cái vỏ quân tử, là kẻ nguy hiểm nhất. Đông Phương Bất Bại cũng tham vọng quyền lực nhưng không ngụy quân tử, nên ít nguy hiểm hơn. Còn Lâm Bình Chi, vì trả thù cho cha mẹ, nên tuy “bảo điển” biến anh ta thành người xấu nhưng là kẻ đáng thương.Đem câu chuyện này liên hệ với những vấn đề về lịch sử và kinh tế quả là khiên cưỡng. Nhưng xin các bạn học rộng tài cao thứ lỗi, tôi chỉ mượn cái tứ của nó để dẫn chuyện thôi. Quỳ hoa bảo điển, cũng như công nghệ hạch tâm, vốn là sản phẩm của tri thức. Nó không chính không tà. Tà hay chính là do người sử dụng.

Trở lại câu chuyện vàng. Hiến pháp Hoa Kỳ tuy có 2 khoản thể hiện việc cấm nhà cầm quyền in tiền giấy, nhưng điều 1, mục 8, khoản 1 lại giao quyền cho Quốc hội : “Vay tiền tín dụng cho Hoa Kỳ” (to borrow money on the credit of the United State). Điều khoản này chính là “gót chân Achilles” trong Hiến pháp Mỹ. Như đã nói, Hiến pháp không cho phép Quốc hội in và phát hành tiền giấy, nhưng Hiến pháp lại không có điều khoản nào cấm ngân hàng làm chuyện này. Đó là chỗ sơ hở để nhà cầm quyền có thể lợi dụng phát hành tiền giấy thông qua ngân hàng, dưới hình thức hợp hiến là vay tiền.
Hiến pháp cũng không đề cập đến việc có cho phép lập Ngân hàng trung ương hay không, nên mới có cuộc đấu tranh gay gắt diễn ra giữa các chính trị gia về vấn đề này. Kết quả cuối cùng là một quyết định thỏa hiệp, theo đó Ngân hàng trung ương với tên gọi là Ngân hàng Hoa Kỳ (the Bank of the United State) được thành lập vào năm 1791, giới hạn thời gian hoạt động là 22 năm, mặc dù tác giả bản Tuyên ngôn độc lập – Thomas Jefferson là một trong những người phản đối quyết liệt.Với những gì đã diễn ra trong lịch sử, có thể nói sự thỏa hiệp này là mầm mống của “bom tấn” trong thế kỷ 19 và biến thành “bom hạt nhân” dội vào thế kỷ 20.Ngân hàng Hoa Kỳ thực chất là một “công ty cổ phần”, vốn Chính phủ chỉ có một phần nhỏ, phần lớn là của các nhà đầu tư do các thế lực tài phiệt khống chế. Mặc dù Quốc hội yêu cầu Ngân hàng Hoa Kỳ phải có vàng và bạc để bảo đảm các khoản tiền gửi, nhưng do sự lắt léo trong bản Hiến chương nên yêu cầu này không khả thi và thực tế không được tuân thủ. Từ đây, nhiệm vụ thực chất chủ yếu của Ngân hàng Hoa Kỳ là phát hành tiền cho Chính phủ, nó nhận các phiếu nợ (của Chính phủ) rồi tung tiền ra cho Chính phủ tiêu xài, một công việc gần giống như FED ngày nay, tuy còn sơ khai. Cũng từ đây, Chính phủ Mỹ bắt đầu lâm vào cảnh nợ nần. Lạm phát chấm dứt từ khi có Hiến pháp, lúc này do lượng tiền bơm vào lưu thông quá nhiều so với mức bảo đảm bằng vàng, mà bảo đảm từ những phiếu nợ của Chính phủ, nên lạm phát chóng mặt.

Thomas Jeferrson là người kiên quyết không chịu sống chung với nợ. Là một vĩ nhân của nước Mỹ và là người theo chủ nghĩa tự do lớn nhất của thế kỷ 19, ông là một trong số hiếm hoi các nhà chính trị không “tư duy theo nhiệm kỳ”, ông rất sòng phẳng với tương lai. Ông cho rằng mỗi một thế hệ là một dân tộc riêng biệt, thế hệ này không được quyền để thế hệ sau kế thừa di sản nợ nần (xem các trích dẫn lời Thomas Jefferson ở cuối bài).
Cần biết, chủ nghĩa tự do - liberalism thế kỷ 19 hoàn toàn khác với liberalism nghĩa Mỹ bây giờ, từ liberalism đã bị F.D. Roosevelt cưỡng đọat và ngày nay người Mỹ dùng nó để gọi chủ nghĩa can thiệp.

Năm 1801, Jefferson trúng cử Tổng thống. Một trong những quyết tâm của ông là phế bỏ Ngân hàng Hoa Kỳ, nhưng điều đó không dễ và trong suốt hai nhiệm kỳ làm tổng thống (1801 – 1809), con người vĩ đại này vẫn không làm được. Mãi đến khi Ngân hàng Hoa Kỳ hết thời hạn hoạt động (1811), lại diễn ra một cuộc chiến cam go. Hạ viện và Thượng viện đều chia thành hai phe nghiêng ngửa, một bên muốn gia hạn hoạt động cho ngân hàng này, một bên muốn loại bỏ nó. Sau những tranh cãi nảy lửa, các chính trị gia ủng hộ quan điểm của Jefferson thắng sát nút 1 phiếu trong Hạ viện và nhờ lá phiếu phủ quyết của Phó Tổng thống trong Thượng viện, Quốc Hội thông qua quyết định đóng cửa Ngân hàng Hoa Kỳ, bất chấp những lời đe dọa của các thế lực tài phiệt đang khống chế nền tài chính Mỹ và thế giới.


Và nước Mỹ đã phải trả giá, trả giá bằng máu hẳn hoi. Không phải ngẫu nhiên mà chỉ mấy tháng sau khi giải tán Ngân hàng Hoa Kỳ, một cuộc chiến tranh đã nổ ra : chiến tranh Anh – Mỹ năm 1812. Các sử gia cho rằng đây là cuộc chiến tranh lạ lùng và vô nghĩa nhất trong lịch sử thế giới. Nguyên nhân chính được biết đến là việc nước Anh đặt ra luật lệ ngăn cản Hoa Kỳ quan hệ buôn bán với Pháp trong khi Anh và Pháp đánh nhau, kế đó Anh bắt giữ các tàu Mỹ trên đường đến Pháp và buộc các thủy thủ của các tàu này phục vụ cho Hải quân Anh đánh với Napoleon. Nhưng sự thật là trước khi xảy ra cuộc chiến, nước Anh đã bãi bỏ luật lệ ngăn cản buôn bán và bỏ việc bắt các thủy thủ Mỹ tham gia Hải quân Anh, có nghĩa là nguyên nhân của chiến tranh đã bị loại. Thế nhưng chiến tranh vẫn cứ nổ ra. Có người bảo vì lúc đó chưa có điện tín nên quyết định của Anh đã không thông báo kịp cho Mỹ, nhưng lập luận này không có sức thuyết phục. Điều lạ lùng nữa là, khi kết thúc cuộc chiến (sau gần 3 năm) hai bên đều tuyên bố chiến thắng và Hiệp ước hòa bình cũng không đả động gì đến nguyên nhân chiến tranh. Nhiều nghiên cứu sau này chỉ ra rằng cuộc chiến có nguyên nhân sâu xa từ việc giải thể Ngân hàng Hoa Kỳ, là mưu đồ thâm độc của các nhà tài phiệt nhằm cảnh cáo nước Mỹ.


Cần biết nước Mỹ được xây dựng trên nền tảng tự do, trung lập và hòa bình. Những tư tưởng này không chỉ thể hiện ở những tuyên bố mà nằm ngay trong Hiến pháp và các định chế quốc gia. Ngay cả việc trả nợ, Hiến pháp cũng ghi một cách tử tế là phải trả bằng đồng tiền vàng và bạc, tức là không chỉ không cho phép xù nợ mà còn không cho phép dùng ma thuật bớt xén. Những giá trị nói trên về căn bản được duy trì suốt thế kỷ 19, chiến tranh 1812 là một ngoại lệ.


Chiến tranh đã khiến cho nợ nần của nước Mỹ chất cao như núi, đó là mục đích của các nhà tài phiệt. Dưới bản vị vàng, muốn tiến hành chiến tranh phải tăng mạnh thuế má. Nhưng cuộc chiến này không được người dân ủng hộ, việc tăng thuế là không thể. Lúc này Ngân hàng Hoa Kỳ đã giải thể. Chính phủ buộc phải phát hành trái phiếu chiến tranh thông qua các ngân hàng “địa phương”. Trong gần 3 năm chiến tranh, nợ quốc gia tăng gần 3 lần, lạm phát cũng lên tương ứng. Hậu quả là nước Mỹ phải đầu hàng các nhà tài phiệt bằng việc tái lập Ngân hàng Hoa Kỳ vào năm 1816 với thời hạn hoạt động 20 năm. Từ đây, Ngân hàng trung ương bắt đầu dùng trò phù thủy khi thì nới lỏng khi thì thắt chặt việc bơm tiền để tạo ra các chu kỳ kinh tế theo ý muốn của các thế lực tài phiệt. Sự can thiệp của Chính phủ và sự lũng đoạn của các thế lực tài phiệt dẫn đến chu kỳ bùng nổ - phá sản đầu tiên được biết đến ở nước Mỹ.


Tuy nhiên, lực lượng ủng hộ Jefferson còn khá mạnh trong chính giới Hoa Kỳ, người kiên định nhất là Andrew Jackson, trúng cử tổng thống vào năm 1828. (Xin mở ngoặc nói thêm một chút về nhân vật này. Jackson là tổng thống Mỹ đầu tiên đặt vấn đề quan hệ với Việt Nam bằng việc gửi một bức thư cho vua Minh Mạng năm 1832 với lời lẽ chân thành hòa hiếu, năm 1836 ông lại gửi một phái đoàn sang Việt Nam với mong muốn ký một hiệp ước thương mại. Tiếc rằng mong muốn đó đã không thành, không phải do vua Minh Mạng, mà do đám quần thần quan liêu ngăn cản). Sauk hi trúng cử tổng thống, Jackson lao vào cuộc chiến đấu cam go. Ông chưa thể giải tán Ngân hàng Hoa Kỳ do thời gian họat động theo luật định của nó chưa hết, nhưng ông bắt đầu “sát thương” nó bằng cách sa thải 2000 “cán bộ công nhân viên” làm việc cho Chính phủ liên bang có liên quan đến Ngân hàng này (cần biết bộ máy Chính phủ liên bang hồi đó rất bé, chỉ khoảng 11 ngàn nhân viên).


Các nhà tài phiệt biết rõ mục đích của Jackson, nên họ tấn công trước. Theo luật, thời hạn hoạt động 20 năm của Ngân hàng Hoa Kỳ sẽ chấm dứt vào năm 1836, tức là chấm dứt trong nhiệm kỳ thứ 2 của Jackson nếu ông tái cử tổng thống, thời điểm đó không hy vọng được Jackson đồng ý gia hạn. Bởi vậy họ rat ay trước, phải tìm cách thông qua một đạo luật kéo dài thời gian họat động của Ngân hàng trước khị Jackson bước vào nhiệm kỳ 2. Thời điểm lý tưởng là năm 1832, lúc Jackson sắp hết nhiệm kỳ thứ nhất, bước vào tranh cử nhiệm kỳ 2. Đây là thời điểm nếu được Quốc Hội thông qua thì Jackson rất khó phủ quyết, vì nếu phủ quyết thì coi như ông chống lại Quốc Hội và gián tiếp chống lại cử tri, do đó rất khó mà tái cử. Đúng như kịch bản, Quốc Hội đã thông qua dự
luật. Nhưng Jackson là người đầy bản lĩnh, ông đã phủ quyết đạo luật, bất chấp tất cả. Tất nhiên phủ quyết dự luật này chưa thể cáo chung được Ngân hàng Hoa Kỳ. Và ngoài dự tính của các nhà tài phiệt, Jackson đã tái cử. Ông thề : “Còn Ngân hàng thì không có Jackson, có Jackson thì không có Ngân hàng”.Ngay sau khi tái cử Tổng thống, Jackson không đợi đến thời hạn chấm dứt hoạt động của Ngân hàng, ông tiếp tục tấn công nó bằng đòn chí mạng qua một quyết định vô tiền khoáng hậu : Ra lệnh cho Bộ trưởng Tài chính rút toàn bộ tiền gửi của Chính phủ liên bang ra khỏi Ngân hàng Hoa Kỳ, mang tiền đó đem gửi ở các ngân hàng địa phương (các bang). Bộ trưởng tài chính khi ấy không tán thành quan điểm của Jackson, ông ta kháng lệnh nhưng không từ chức. Jackson không hề do dự và không cần thông qua các thủ tục của Hiến pháp, “đình chỉ công tác” Bộ trưởng Tài chính và chuyển toàn bộ tiền gửi ra khỏi Ngân hàng Hoa Kỳ.

Kết quả là đến đầu năm 1835, nước Mỹ đã trả xong tất cả các món nợ quốc gia, hơn nữa ngân sách liên bang còn thặng dư mà không cần vay mượn. Đây là lần duy nhất nước Mỹ không chung sống với nợ nần.
Vì bảo vệ nền tự do cho nước Mỹ, Jackson đã phải trả giá. Cũng trong năm 1835, khi đến dự đám tang một nghị sĩ, ông bị ám sát. Andrew Jackson là tổng thống Hoa Kỳ đầu tiên bị ám sát, nhưng ông đã may mắn thoát chết trong đường tơ kẻ tóc nhờ ngẫu nhiên những viên đạn bắn ông bị lép. Nguyên nhân và kẻ chủ mưu thực sự của tất các các vụ ám sát tổng thống Mỹ trong lịch sử đều được thông tin một cách mù mờ, chưa có trường hợp nào được xác định rõ đến nơi đến chốn. Trong trường hợp của Jackson, có 3 “đường link” : ông thề quyết tử với các thế lực tài phiệt lũng đoạn nước Mỹ; việc rút toàn bộ tiền gửi liêng bang ra khỏi Ngân hàng Hoa Kỳ; và năm 1836 (tức 1 năm sau vụ ám sát) Ngân hàng Hoa Kỳ phải chấm dứt hoạt động. Nhưng cái giá mà Jackson phải trả chưa dừng lại ở đó.
Món “Quỳ hoa bảo điển” đến lúc này mới đang manh nha chưa ghi thành bí kíp.


(lúc nào rảnh viết tiếp)

______________________

Tham khảo :

THOMAS JEFFERSON NÓI VỀ NỢ NẦN VÀ TIỀN BẠC


"I sincerely believe... that the principle of spending money to be paid by posterity under the name of funding is but swindling futurity on a large scale." --Thomas Jefferson to John Taylor, 1816. ME 15:23
"[With the decline of society] begins, indeed, the bellum omnium in omnia [war of all against all], which some philosophers observing to be so general in this world, have mistaken it for the natural, instead of the abusive state of man. And the fore horse of this frightful team is public debt. Taxation follows that, and in its train wretchedness and oppression." --Thomas Jefferson to Samuel Kercheval, 1816. ME 15:40
The Nation's Credit

"Though much an enemy to the system of borrowing, yet I feel strongly the necessity of preserving the power to borrow. Without this, we might be overwhelmed by another nation, merely by the force of its credit." --Thomas Jefferson to the Commissioners of the Treasury, 1788. ME 6:423"I am anxious about everything which may affect our credit. My wish would be, to possess it in the highest degree, but to use it little. Were we without credit, we might be crushed by a nation of much inferior resources, but possessing higher credit." --Thomas Jefferson to George Washington, 1788. ME 6:453"Though I am an enemy to the using our credit but under absolute necessity, yet the possessing a good credit I consider as indispensable in the present system of carrying on war. The existence of a nation having no credit is always precarious." --Thomas Jefferson to James Madison, 1788. ME 6:455"I wish it were possible to obtain a single amendment to our Constitution. I would be willing to depend on that alone for the reduction of the administration of our government; I mean an additional article taking from the Federal Government the power of borrowing. I now deny their power of making paper money or anything else a legal tender. I know that to pay all proper expenses within the year would, in case of war, be hard on us. But not so hard as ten wars instead of one. For wars could be reduced in that proportion; besides that the State governments would be free to lend their credit in borrowing quotas." --Thomas Jefferson to John Taylor, 1798. ME 10:64

The Limits on Contracting Debt

"The term of redemption must be moderate, and at any rate within the limits of [the government's] rightful powers. But what limits, it will be asked, does this prescribe to their powers? What is to hinder them from creating a perpetual debt? The laws of nature, I answer. The earth belongs to the living, not to the dead. The will and the power of man expire with his life, by nature's law." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:169
"We acknowledge that our children are born free; that that freedom is the gift of nature, and not of him who begot them; that though under our care during infancy, and therefore of necessity under a duly tempered authority, that care is confided to us to be exercised for the preservation and good of the child only; and his labors during youth are given as a retribution for the charges of infancy. As he was never the property of his father, so when adult he is sui juris, entitled himself to the use of his own limbs and the fruits of his own exertions: so far we are advanced, without mind enough, it seems, to take the whole step." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:357"Then I say, the earth belongs to each of these generations during its course, fully and in its own right. The second generation receives it clear of the debts and incumbrances of the first, the third of the second, and so on. For if the first could charge it with a debt, then the earth would belong to the dead and not to the living generation. Then, no generation can contract debts greater than may be paid during the course of its own existence." --Thomas Jefferson to James Madison, 1789. ME 7:455, Papers 15:393"[Using], for instance, the table of M. de Buffon, [it can be determined that] the half of those of 21 years and upwards living at any one instant of time will be dead in 18 years, 8 months, or say 19 years as the nearest integral number. Then 19 years is the term beyond which neither the representatives of a nation nor even the whole nation itself assembled can validly extend a debt... With respect to future debts, would it not be wise and just for [a] nation to declare in [its] constitution that neither the legislature nor the nation itself can validly contract more debt than they may pay within their own age, or within the term of 19 years? And that all future contracts shall be deemed void as to what shall remain unpaid at the end of 19 years from their date?" --Thomas Jefferson to James Madison, 1789. Papers 15:394

"The conclusion then, is, that neither the representatives of a nation, nor the whole nation itself assembled, can validly engage debts beyond what they may pay in their own time." --Thomas Jefferson to James Madison, 1789. ME 7:457, Papers 15:398n
"I suppose that the received opinion, that the public debts of one generation devolve on the next, has been suggested by our seeing, habitually, in private life, that he who succeeds to lands is required to pay the debts of his predecessor; without considering that this requisition is municipal only, not moral, flowing from the will of the society, which has found it convenient to appropriate the lands of a decedent on the condition of a payment of his debts; but that between society and society, or generation and generation, there is no municipal obligation, no umpire but the law of nature." --Thomas Jefferson to James Madison, 1789. ME 7:458, Papers 15:395"Funding I consider as limited, rightfully, to a redemption of the debt within the lives of a majority of the generation contracting it; every generation coming equally, by the laws of the Creator of the world, to the free possession of the earth He made for their subsistence, unincumbered by their predecessors, who, like them, were but tenants for life." --Thomas Jefferson to John Taylor, 1816. ME 15:18"[The natural right to be free of the debts of a previous generation is] a salutary curb on the spirit of war and indebtment, which, since the modern theory of the perpetuation of debt, has drenched the earth with blood, and crushed its inhabitants under burdens ever accumulating." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:272
Saddling Posterity with Debt

"We believe--or we act as if we believed--that although an individual father cannot alienate the labor of his son, the aggregate body of fathers may alienate the labor of all their sons, of their posterity, in the aggregate, and oblige them to pay for all the enterprises, just or unjust, profitable or ruinous, into which our vices, our passions or our personal interests may lead us. But I trust that this proposition needs only to be looked at by an American to be seen in its true point of view, and that we shall all consider ourselves unauthorized to saddle posterity with our debts, and morally bound to pay them ourselves; and consequently within what may be deemed the period of a generation, or the life of the majority." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:357"It is incumbent on every generation to pay its own debts as it goes. A principle which if acted on would save one-half the wars of the world." --Thomas Jefferson to A. L. C. Destutt de Tracy, 1820. FE 10:175

"Ought not then the right of each successive generation to be guaranteed against the dissipations and corruptions of those preceding, by a fundamental provision in our Constitution? And if that has not been made, does it exist the less, there being between generation and generation as between nation and nation no other law than that of nature? And is it the less dishonest to do what is wrong because not expressly prohibited by written law? Let us hope our moral principles are not yet in that stage of degeneracy, and that in instituting the system of finance to be hereafter pursued we shall adopt the only safe, the only lawful and honest one, of borrowing on such short terms of reimbursement of interest and principal as will fall within the accomplishment of our own lives." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:360

A Tax for Every Debt

"It is a wise rule and should be fundamental in a government disposed to cherish its credit and at the same time to restrain the use of it within the limits of its faculties, "never to borrow a dollar without laying a tax in the same instant for paying the interest annually and the principal within a given term; and to consider that tax as pledged to the creditors on the public faith." On such a pledge as this, sacredly observed, a government may always command, on a reasonable interest, all the lendable money of their citizens, while the necessity of an equivalent tax is a salutary warning to them and their constituents against oppressions, bankruptcy, and its inevitable consequence, revolution." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:269 "Our government has not as yet begun to act on the rule of loans and taxation going hand in hand. Had any loan taken place in my time, I should have strongly urged a redeeming tax." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:273"Of the modes which are within the limits of right, that of raising within the year its whole expenses by taxation, might be beyond the abilities of our citizens to bear. It is, moreover, generally desirable that the public contributions should be as uniform as practicable from year to year, that our habits of industry and of expense may become adapted to them; and that they may be duly digested and incorporated with our annual economy." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:359"We should now set the example of appropriating some particular tax [for loans made] sufficient to pay the interest annually and the principal within a fixed term, less than nineteen years." --Thomas Jefferson to John Wayles Eppes, 1813. ME 13:273 "Interest, simple or compound, is a compensation for the use of money." --Thomas Jefferson to John Nelson, 1818. ME 18:300

Maintaining Good Credit

"I told... President [Washington] all that was ever necessary to establish our credit was an efficient government and an honest one, declaring it would sacredly pay our debts, laying taxes for this purpose and applying them to it." --Thomas Jefferson: The Anas, 1792. ME 1:319


"The English credit is the first, because they never open a loan without laying and appropriating taxes for the payment of the interest, and there has never been an instance of their failing one day in that payment." --Thomas Jefferson to George Washington, 1788. ME 6:452
"Equal provision for the interest, adding to it a certain prospect for the principal, will give us a preference to all nations, the English not excepted." --Thomas Jefferson to James Madison, 1788. ME 6:456"I deem [this one of] the essential principles of our government and consequently [one] which ought to shape its administration:... The honest payment of our debts and sacred preservation of the public faith. " --Thomas Jefferson: 1st Inaugural, 1801. ME 3:322 "There can never be a fear but that the paper which represents the public debt will be ever sacredly good. The public faith is bound for this, and no change of system will ever be permitted to touch this; but no other paper stands on ground equally sure." --Thomas Jefferson to William Short, 1792. ME 8:317"It is not our desire to pay off... bills [of exchange in paper money] according to the present depreciation, but according to their actual value in hard money at the time they were drawn, with interest. The State having received value, so far as it is just it should be substantially paid. All beyond this would be plunder, made by some person or other." --Thomas Jefferson to the Virginia Delegates in Congress, 1781. ME 4:390, Papers 5:152

"I once thought that in the event of a war we should be obliged to suspend paying the interest of the public debt. But a dozen years more of experience and observation on our people and government have satisfied me it will never be done. The sense of the necessity of public credit is so universal and so deeply rooted that no other necessity will prevail against it." --Thomas Jefferson to William Short, 1814. ME 14:217


Freeing the Nation from Debt

"I consider the fortunes of our republic as depending in an eminent degree on the extinguishment of the public debt before we engage in any war; because that done, we shall have revenue enough to improve our country in peace and defend it in war without recurring either to new taxes or loans. But if the debt should once more be swelled to a formidable size, its entire discharge will be despaired of, and we shall be committed to the English career of debt, corruption and rottenness, closing with revolution. The discharge of public debt, therefore, is vital to the destinies of our government." --Thomas Jefferson to Albert Gallatin, 1809. FE 9:264
"There [is a measure] which if not taken we are undone...[It is] to cease borrowing money and to pay off the national debt. If this cannot be done without dismissing the army and putting the ships out of commission, haul them up high and dry and reduce the army to the lowest point at which it was ever established. There does not exist an engine so corruptive of the government and so demoralizing of the nation as a public debt. It will bring on us more ruin at home than all the enemies from abroad against whom this army and navy are to protect us." --Thomas Jefferson to Nathaniel Macon, 1821. (*) FE 10:193"To preserve [the] independence [of the people,] we must not let our rulers load us with perpetual debt. We must make our election between economy and liberty, or profusion and servitude. If we run into such debts as that we must be taxed in our meat and in our drink, in our necessaries and our comforts, in our labors and our amusements, for our callings and our creeds, as the people of England are, our people, like them, must come to labor sixteen hours in the twenty-four, give the earnings of fifteen of these to the government for their debts and daily expenses, and the sixteenth being insufficient to afford us bread, we must live, as they now do, on oatmeal and potatoes, have no time to think, no means of calling the mismanagers to account, but be glad to obtain subsistence by hiring ourselves to rivet their chains on the necks of our fellow-sufferers." --Thomas Jefferson to Samuel Kercheval, 1816. ME 15:39

"No earthly consideration could induce my consent to contract such a debt as England has by her wars for commerce, to reduce our citizens by taxes to such wretchedness, as that laboring sixteen of the twenty-four hours, they are still unable to afford themselves bread, or barely to earn as much oatmeal or potatoes as will keep soul and body together. And all this to feed the avidity of a few millionary merchants and to keep up one thousand ships of war for the protection of their commercial speculations." --Thomas Jefferson to William H. Crawford, 1816. ME 15:29
"Our distance from the wars of Europe, and our disposition to take no part in them, will, we hope, enable us to keep clear of the debts which they occasion to other powers." --Thomas Jefferson to C. W. F. Dumas, 1790. ME 8:47
(Nguồn : http://etext.virginia.edu/jefferson/quotations/jeff1340.htm)

___________
Những bài liên quan :
Nhà nước mạnh, Nhà nươc yếu

5 nhận xét:

 1. :D cùng một quan điểm với quyến Chiến tranh tiền tệ, cảm ơn bạn Hải Vân rất nhiều. Đúng là việc phát minh ra ngân hàng là một tội ác của lịch sử. Nó k chỉ dừng ở góc độ kinh tế, nó là nguyên nhân sâu xa của mọi cuộc chiến tranh phi nghĩa trên thế giới này

  Peterpan - Esky - A better way to live
  www.esky.tk esky.freeforum.me.uk

  Trả lờiXóa
 2. Cám ơn bạn. Cuốn Chiến tranh tiền tệ có nhiều thông tin đáng chú ý, nhưng tôi không cùng quan điểm với cuốn sách đó. Quan điểm của tác giả cuốn sách này không nhất quán, nhiều chỗ tác giả mâu thuẫn với chính mình, có đôi chỗ quá cực đoan, nhất là phần cuối của cuốn sách, khi tác giả hạ bút viết Trung Quốc nên "hoãn xưng vương".
  Vấn đề mà tôi cố gắng lý giải xuất phát từ laissez-faire và liberalism của thế kỳ 19 - những giá trị đã bị các học thuyết can thiệp lấn át từ những năm 30 của thế kỷ 20.

  Trả lờiXóa
 3. Rất hay đọc các bài của anh.Vô cùng thú vị.

  Trả lờiXóa
 4. Trước đây đọc bài viết "chiến tranh tiền tệ", nay đọc bài này của snh Vân lại thấy rõ hơn bản chất của giới Tư bản ngân hàng

  Trả lờiXóa
 5. Bài viết của ông lúc nào cũng mới!ngày 9/12/2017.

  Trả lờiXóa